Moja pot v šolo

V okviru programa Moja pot v šolo otroci na terenu spoznavajo naravne in kulturne značilnosti na poti od svojega doma do šole, ki jo obiskujejo, ter v neposredni okolici svojega kraja.

Otroci ob vodstvu učiteljev Centra šolskih in obšolskih dejavnosti ter ob spremstvu romskih pomočnikov in izvajalcev v romskih izobraževalnih inkubatorjih na prostem spoznavajo različne lokalne zanimivosti in se udeležujejo praktičnih delavnic. V program so vključene zelo različne aktivnosti, kot so izdelava zemljevida naselja z okolico, spoznavanje okoliških rastlinskih in živalskih vrst, ogled bližnjih kraških jam, obisk gozda, lokostrelstvo, izdelava makete prevoznega sredstva, priprave na kolesarski izpit in številne druge.

Vse aktivnosti udeleženci tudi dokumentirajo preko fotografij in risb, ki jih opremijo tudi z opisi v slovenskem in romskem jeziku. Ob koncu projekta bo na podlagi teh izdelkov na vsaki lokaciji izvedbe nastala dvojezična publikacija, ki bo služila tudi kot delovni zvezek za nadaljnje raziskovanje.

Program izvajamo na štirih lokacijah, ki služijo kot začetne točke za raziskovanje poti v šolo:

  • Vejar (občina Trebnje)
  • Kerinov Grm (občina Krško)
  • Željne (občina Kočevje)
  • Marof (občina Kočevje)