Barve mavrice

Barve mavrice

Tako kot vsako leto, smo tudi letos obeležili svetovni dan Romov, ki ga praznujemo 8. aprila in je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. A letošnja proslava, ki je potekala 9. 4. 2015, je bila nekaj posebnega, saj so jo s sodelovanjem obogatili tudi otroci iz Vrtca občine Moravske Toplice (enota Bogojina) in učenci iz OŠ Bogojina, s katerimi sodelujemo v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala.

Skozi glasbo, pesmi in ples smo pozorno prisluhnili sporočilu vseh nastopajočih. Drugačnost in barvitost nas spremljata na vsakem koraku in čeprav smo na zunaj ljudje videti različni – imamo različne oblike in barve oči, nosimo različna oblačila, govorimo različne jezike … – imamo vendarle veliko skupnega – vsi se radi zabavamo, spoznavamo nove prijatelje, vsem nam je toplo pri srcu, ko nas kdo objame … Ljudje iz različnih koncev sveta tvorimo čudovito podobo, smo kot barve mavrice – edinstveni in neponovljivi. Spoznali smo, da bi svet bil dolgočasen in enobarven brez drugačnosti. V en glas smo vzkliknili: »Veselimo se raznolikosti! Družimo se in bodimo kot mavrica!«

Ob koncu je zadonela še pesem Gradim prijateljstvo, ki je v okviru projekta SKK postala že prava himna.

Po proslavi smo goste povabili v romsko naselje Kamenci, kjer nas je pričakal poglavar Ludvik Levačič. Razkazal nam je prvi in edini romski muzej v Sloveniji, njihov center, kjer se učencem nudi učna pomoč in potekajo ustvarjalne delavnice, še posebej pa so bili učenci in otroci veseli, ko so zagledali in se ustavili ob konjih.

Za prijeten spomin na druženje smo naredili nekaj fotografij.

Črenšovci, 10. 4. 2015

Laura Horvat, koordinatorica projekta SKK

 

Nazaj na novice ->